14 °C Antwerpen, BE
woensdag 20 april 2022
14 °C Antwerpen, BE
woensdag 20 april 2022

Tom Boonen: “Wielrennen is de gevaarlijkste sport ter wereld”

Tom Boonen: “Wielrennen is de gevaarlijkste sport ter wereld”

Foto: VTM

Verschillende profrenners laten zich uit over de toenemende gevaren van hun sport

Bij iedere koers zijn er winnaars en verliezers. Jammer genoeg hoeft daarvoor de meet nog niet in zicht te zijn. In het weekblad Humo lezen we deze week dat koersen eigenlijk een enorm gevaarlijke sport is. Diverse wielrenners steken een lans op voor meer veiligheid tijdens wedstrijden en op de weg.

“Wielrennen is de gevaarlijkste sport ter wereld”, aldus Tom Boonen. “Als je alle doden en gewonden meerekent, weet je genoeg. Op dat vlak is de autosport een pak veiliger. De snelheden zijn hoger, maar je bent beter beschermd. Tegen 80 km/u op een koersfiets van een berg afdalen met enkel een lycra pakje aan, dat is met je leven spelen. Ik ken genoeg voorbeelden van wielrenners die het na een ongeluk met hun leven bekocht hebben of er achteraf levenslang de gevolgen van dragen. Zelf maakte ik ook een doodsmak in de Ronde van Abu Dhabi. Toen ik bijkwam herkende ik niemand. Die hele fase is nu nog vaag in mijn hoofd. Maar ik ben blij dat ik het kan navertellen zonder blijvende schade.”

Collega-renners Peter Van Petegem, Ruben Apers en Mauri Vansevenant onderschrijven wat Tom Boonen aan Humo vertelt. Ook zij maakten al zware valpartijen mee waarin hun ploegmakkers en/of zijzelf betrokken waren. Ze pleiten voor meer veiligheid en controle daarvan tijdens koersen, maar ook op de openbare weg. “De staat van onze Belgische fietspaden en wegdekken laat nog enorm te wensen over en autobestuurders zijn niet altijd even alert achter het stuur. Van de 4000 jeugdrenners die Vlaanderen telt, raakt jaarlijks 10% gewond. De infrastructuur en omkadering is aan verbetering toe”, klinkt het collectief.

Sport 24/7