7 °C Antwerpen, BE
maandag 29 april 2024

Jonge Rode Duivels maakten ambitie niet waar op EK voor Beloften

De ambitie was er, maar deze werd niet waargemaakt. Het EK U21 zit er na de groepsfase al op voor de Jonge Rode Duivels. Het minste wat we kunnen zeggen, is dat de prestaties erg wisselvallig waren. Na een slechte start tegen Nederland in de openingswedstrijd, herpakten de Belgen zich wel snel. Alleen konden ze de vele kansen in de tweede helft niet afwerken en bleef het 0-0. De grootste gemiste kans was toch de wedstrijd tegen gastland Georgië. Zonder problemen kwamen de Belgen 0-2 voor, om in de tweede helft dan weer te voetballen alsof er niets meer kon gebeuren. Wat niemand voor mogelijk had gehouden, kwam toch uit en onze landgenoten verloren nog 2 zeer belangrijke punten (2-2). Vanavond had België U21 hun lot ook nog steeds in handen, tot het plots 1-0 stond voor Portugal. De ingevallen Vertessen maakte bijna onverhoopt 1-1 gelijk, op dat moment. Bij deze stand waren de Belgen geplaatst, omdat Nederland niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen Georgië. Drie minuten voor het einde gebeurde het dan toch, de nachtmerrie voor de Belgen. Een speler van Portugal kwam stevig inbeuken op doelman Vandevoordt, maar luttele seconden daarvoor had Zeno Debast een onvrijwillige slag uitgedeeld aan een Portugees en dat leverde de Portugezen een ‘lichte’ strafschop op. Het werd 1-2 en weg kwalificatie voor de Belgische U21, dat samen met Nederland het toernooi al moet verlaten. Vooraf droomde men zelfs van een plaats op de Olympische Spelen.

Bondscoach Jacky Mathijssen kon zijn ontgoocheling niet verbergen. Vooral de Franse scheidsrechter moest het ontgelden. “Je moet serieus wat verbeelding hebben als je daarvoor fluit”, zei Mathijssen over de scheidsrechter aan Sporza. “Een scheidsrechter moet de baas zijn. En dat hebben we vandaag gezien, hij deed wat hij wilde”, was de bondscoach duidelijk.