9 °C Antwerpen, BE
zondag 25 februari 2024
9 °C Antwerpen, BE
zondag 25 februari 2024

Russische voetbalbond overweegt om UEFA definitief te verlaten

Foto: Pixabay

Het Russische persagentschap TASS meldt dat het Uitvoerend Comité van de Russische voetbalbond overweegt om zich terug te trekken uit de Europese voetbalconfederatie, UEFA. Het zou zich willen aansluiten bij de Aziatische voetbalconfederatie, AFC.

De UEFA besloot na het uitbreken van de oorlog met Rusland tegen Oekraïne om de Russische clubs uit te sluiten van Europees voetbal. Ook de Russische nationale voetbalploeg werd uitgesloten van deelname aan de play-offs voor het WK in Qatar. Ze mogen ook niet deelnemen aan de kwalificaties voor het EK in 2024 in Duitsland.

Een verhuis naar Azië zou tot meer competitieve wedstrijden leiden en aantonen dat het land politiek niet geïsoleerd is. In Azië lijkt de sportwereld namelijk meer klaar om Rusland te verwelkomen. Het merendeel van het Russisch grondgebied ligt bovendien in Azië.

Enkele landen stapten al eerder over naar een andere confederatie. Om politieke redenen werd Israël in 1992 weggestuurd door de AFC om aan te sluiten bij de UEFA. Australië vertrok omwille van sportieve redenen bij de Oceanische voetbalconfederatie om toegevoegd te worden aan de Aziatische voetbalconfederatie.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van Sport247.be

Sport 24/7